Vonós- és népzene tanszak

VONÓS/ HEGEDŰ, CSELLÓ

A tanszak tanárai:

Tanszakvezető:    Neczné Alapi Katalin

Hegedű:               Kátai Katalin, Miklós Ágnes

Cselló:                  Zán András

A hegedű és a cselló a vonós hangszer család két legismertebb tagja. A magas hangfekvésű hegedűre a fényes, csilingelő, világos hangszín és a virtuóz technika a jellemzőbb, míg a cselló a bársonyos, mély tónusával és éneklő dallamosságával ejti rabul a hallgatót. Mindkét hangszer különlegessége a vonóval történő megszólaltatás, amely könnyen felkelti a gyerekek figyelmét.  Iskolánkban hegedülni és csellózni is tanulhatnak a gyerekek.

Érzékeny vonótechnikával megnyílhat a hangszerek lelke és szorgalmas munkával, kíváncsi érdeklődéssel megismerhetjük a bennük rejlő szépséget. A vonós hangszerek tanulása rendszeres gyakorlást igényel, ez a gyermekek állóképességét és kitartását is fejleszti. A jobb és bal kéz összehangolt mozgása segíti a koncentrációt és a több irányú figyelmet. A növendék érzelmi fejlődését a zenei érzékenység is fejleszti. Mindkét hangszer a kamarazene és a zenekari játék alap hangszere. Növendékeinknek csoportos muzsikálásra, később zenekari játékra is lehetőségük nyílhat.

Mikor kezdjünk el hegedülni, ill. csellózni?

Lehetőleg minél korábban, 6-7 éves kor körül szerencsés. A karok hajlékonysága, a kéz és az ujjak rugalmassága ebben a korban könnyebben alakítható a finom mozgásokra. A kis gyerekek a játékos mozgás mellett könnyebben ráéreznek a hangszer kezelését szolgáló mozdulatokra, érzetekre. Életkortól függően előkészítő osztályok és 6 évfolyam áll rendelkezésre a hangszeren való tanuláshoz. Fontos az értelmi fejlettség, a jó hallás és az éneklés szeretete.

Megkérdeztük növendékeinket, miért szeretnek hegedülni.

 • „Azért szeretek hegedülni, mert nagyon szép a hangja és lehet vonózni…” –8 éves
 • „Anya! Délelőtt hegedülés közben nem tudom miért, de boldog voltam!” –10 éves
 • „Mert felszabadít, és úgy érzem, hogy kihívást jelent jó értelemben. Mindig jobb kedvem lesz, ha játszom rajta és imádok új darabokat tanulni…˝ –14 éves
 • „Azért mert segít kikapcsolódni, elfelejteti a mindennapi rohanást és a tanulás is könnyebben megy…” –16 éves
 •  „Nekem a zene az a művészeti ág, ahol a legjobban át tudom adni és át tudom érezni mások érzelmeit, gondolatait. Ahogy idősödöm ez egyre nagyobb élmény, mert egyre több dolgot tudok megérteni, megélni és átadni. Mindez ráadásul a hegedűn, ami szerintem az egyik legszebb hangszer a világon! „ –17 éves
 • „Számomra a hegedű egy nyugtató hangszer. Szép és egyedi hangja van a klasszikus hegedűnek, amit semmi más elektronikus, vagy klasszikus hangszer nem tud reprodukálni. Ha valaki megtanul hegedülni, az egy nagyon nagy szó és egy nagyon jó dolog, ugyanis gyarapítja vele  a klasszikus zenével foglalkozó emberek egyre csökkenő létszámát. Megtanul egyfajta értékrendet és az igazi zenét talán az elektronikus, eltorzult zene elé tudja helyezni. Ad egyfajta nyitottságot mindenféle zenei stílus felé és egy kifinomult hallást. Megtanul a hegedülni tanuló gyerek  egyszerre  több dologra koncentrálni, sok apró finom mozgásokat figyelemmel kísérni. „ –18 éves

NÉPZENE TANSZAK

Tanszakvezető-tanár: Mihálydeák Barna

Amennyiben valaki kedveli a népzenét, a néptáncot, érdekelik a népi hangszerek, 6 éves kortól jelentkezhet zeneiskolánk népzene tanszakára.

A hangszeres előképző évfolyamon lehetőség van kipróbálni több népi hangszert is, hogy ki lehessen választani, a növendékhez leginkább testhezállót.

Íme a lehetőségek sora:

 • népi furulya
 • népi brácsa (háromhúros kontra)
 • népi bőgő
 • ütőgardon
 • népdaléneklés

A fent említett szakok bármelyikét választva, egy bizonyos tudásszint elérése után lehetőség nyílik az együtt zenélést megpróbálni zenekarban.

A tanév során egy félévi és egy év végi hangversenyt szervezünk, ahová eljöhetnek hozzátartozók, barátok és meghallgathatják ki mennyit haladt tanulmányaiban a félév, ill. az év során.

Ezeken a koncerteken kívül évközben is bőven akad fellépési lehetőség, ha valaki ügyes és szeret szerepelni.