Gitár- és ütős tanszak

KLASSZIKUS GITÁR, JAZZ GITÁR, ÜTŐ HANGSZERES TANSZAK

A tanszak tanárai:

Tanszakvezető:    Tóth Gyula (jazz-gitár tanár)

Klasszikus gitár:   Németh Anikó, Szalainé Papp Edit

Ütőhangszerek:   Kovács Zsolt, Nagy Nándor

A gitár pengetős hangszer, amely szólójátékra és társas zenélésre egyaránt alkalmas. Nyolcasra emlékeztető teste és hat húrja van, nyakát ún. érintők tagolják. A klasszikus-gitár gazdag zeneirodalma a reneszánsztól napjainkig terjed.

Zeneiskolánkban a jazz-gitár tanulására is van lehetőség. A jazz-zene egy kreatív játékmód, amely az alapvető zenei és hangszeres ismeretekre épülve, alapot nyújt a könnyűzene valamennyi irányzatának elsajátításához.

A gitár tanulás elkezdését leginkább 8-9 éves kortól javasoljuk, amikor már elég nagy a gyerekek keze a húrok lefogásához. Nem kötelező feltétel, de előnyt jelenthet a zenei előképző elvégzése.

Gitár tanulmányok során a félévi és év végi vizsgák mellett növendék-hangversenyeken is lehetőség van  megmutatni, hogy hogyan haladsz, de részt lehet venni zenei versenyeken, és különböző kamarazenei formációk munkájában is.

Ha valakinek nincs saját hangszere, a kezdéshez lehetőséget biztosítunk gitárok kölcsönzésére.

Az ütőhangszerek alkotják az egyik legnépesebb családot a hangszerek között. Sokféle felépítésű és hangú létezik: az összeütött fadaraboktól, a cintányérokon, csörgőkön, dobféléken keresztül a xilofonokig. A zenében betöltött szerepük is sokféle – koronként, műfajonként és földrajzi területenként is eltérő -, ősidők óta az emberi kultúra részét képezik.

Az  ütőhangszerekre már 7-8 évesen lehet jelentkezni. A tanuláshoz kezdetben elegendő egy pár dobverő, gumilap vagy egy kisdob, amelyen a ritmus alapelemeit, a legfontosabb ritmusképleteket tanulják meg a növendékek. Az alapismeretek megszerzése közben a dobszerelésen való játék is elsajátítható. Ezzel párhuzamosan az ütős dallamhangszerekkel is meg lehet ismerkedni (például: marimba, xilofon, vibrafon, harangjáték), amelyeken egyaránt megszólaltathatók klasszikus és könnyűzenei darabok egyaránt.

Az egyéni foglalkozásokon meg lehet tanulni a ritmusok és az ütőhangszerek világát és a kifejezetten e hangszerekre komponált szóló darabok eljátszását. A kamaraórák pedig alkalmat nyújtanak a közös zenélésre, mivel az ütőhangszerek leggyakrabban más hangszerekkel játszanak együtt.

A növendékek  a vizsgák mellett növendék-hangversenyeken is megmutatkozhatnak, de részt vehetnek  zenei versenyeken is. Ha valaki kedvet érez rá, az alapismeretek megszerzése után a könnyűzenei ütőhangszeres játékot is elsajátíthatja.